Kezdőoldal > Technológiák > Csepegtető öntözés gyümölcsösben

Csepegtető öntözés gyümölcsösben

 

Intenzív gyümölcstermesztést öntözés nélkül nem lehet végezni!

Napjainkban, amikor minden a klímaváltozásról és a víztakarékosságról szól, komoly hangsúlyt kell fektetni az alkalmazott helyes öntözési módra. Ennek egyik formája a csepegtető öntözés.

Előnye:

 • nincs, vagy minimális a párolgási veszteség
 • a vizet közvetlenül a növény tövéhez juttatja
 • az öntözés nem gátolja a növényápolási, vagy betakarítási munkákat
 • precíziósan időzíthető, és szabályozható
 • tápanyag is kijuttatható az öntözővízzel
 • domborzati viszonyok kevésbé befolyásolják
 • bármilyen talajtípuson alkalmazható
 • nem rombolja a talajszerkezetet
 • nincs errózió
 • alacsony a nyomásigénye, ami energiatakarékossá teszi a rendszert.

Követelmények:

 • jó vízminőség
 • megfelelő szűrés
 • rendezett ültetvény
 • rendszeres karbantartás

Kialakítás:

Első, és legfontosabb dolog, tisztában lenni a vízforrással és a vízzel. Ez fogja meghatározni a későbbiekben a teljes öntözőrendszer kialakítását. A vízhozam mennyiségétől és az öntözendő terület távolságától függően kell megválasztani a gerincvezetékek méretét. A víz minősége határozza meg, hogy mennyire hatékonyan lehet tápanyutánpótlást végezni. Egy laboratóriumi vizsgálat (egy csepegtető rendszer költéségéhet képest) elenyésző költség, de nagyon sok dologra fényt deríthet. Lehet, hogy a vízminőség meggátolja a csepegtető rendszer kiépítésének lehetőségét, ilyenkor más öntözési mód, vagy vízforrás kiválasztása indokolt.

A megfelelő gerincvezeték kiválasztása után fontos eldönteni azt is, hogy manuálisan szeretnénk működtetni a rendszerünket, vagy automatizáljuk. Én minden esetben javaslom, a soronkénti szakaszolhatóság kialakítását, mert ha valamilyen okból a csepegtető csövet sérülés éri, akkor nem kell leállítani az egész rendszert, elég csak a problémás sort kizárni.

A vízforrás ismeretében fontos meghatározni a szűrés és a tápoldatozás eszközeit is. A csepegtető elemek nagyon kis belső átmérővel rendelkeznek, így ezeknél a rendszereknél feltétlen fontos a megfelelő szűrés. Minimum 120 mesh (130 micron) finomságú szűrő választása javasolt. Ha nagyon szennyezett a víz, akkor szükség leget előszűrő, vagy homokleválasztó beépítésére is.

El kell dönteni azt is, hogy milyen csepegtető elemek legyenek kiépítve. A következő szempontokat kell figyelembe venni:

1. Domborzat, talaj

Ha az ültetvény 1-2 métert meghaladó szintkülönbséggel rendelkezik 1 soron belül, akkor javasolt a nyomáskompenzált csepegtető elemek alkalmazása. Ezek az emitterek képesek arra, hogy 2-4 bar közötti nyomáson azonos mennyiségű vizet juttassanak ki, így biztosítva az egyenletességet.

A talaj szerkezete és a lejtés együttesen befolyásolja az egyszerre kijuttatható víz mennyiségét. Kötött talajon, vagy nagy lejtés mellett úgy öntözzön, hogy a víz be tudjon szivárogni, ne fojjon le, mert az rossz hejre kerül, nem hasznosul, és végső esetben erróziót is okozhat.

2. Növény igénye

Fontos ismerni a növény igényét. Ha ritkán, nagy vízdózist igényel, akkor egy nagyobb, 8 l/h-s csepptestet érdemes használni, míg ha kis növény, sekély gyökérzettel, akkor egy alacsony vízfogyasztású egység javasolt.

3. Vízminőség

A már említett vízvizsgálat eredményét figyelembe kell venni a csepptest vízkibocsátásánál. Egyszerű a szabály, nagyobb lyuk később tömődik el.

4. Sorok hossza

A csöveken igen jelentős surlódási veszteség lép fel. Emiatt bizonyos hossz felett nagy lesz a nyomás eltérés a sor eleje és a vége között. Ez különbséget fog okozni a vízkijuttatásokban. Úgy kell szakaszolni a sorokat, hogy az eltérés ne legyen több 10-15%-nál. Ha ez nem megoldható, akkor számításba kell venni a nyomáskompenzált csepptestek alkalmazását, de itt is számításokat kell végzni a veszteségekre. A PoliDRIP csepegtető csövek esetén mi megadjuk a javasolt legnagyobb sorhosszt.

5. Öntözési ciklus

Öntözési ciklusnak azt az időintervallumot értjük, ami alatt az adott növényt újra öntözni kell. Fontos számításokat végezni (főleg nagy ültetvényeknél), hogy le lehet-e öntözni a teljes igényt egy ciklus alatt. Szükség esetén egy nagyobb vízkijuttató egységgel kell kalkulálni, Amennyiben nem fér bele az öntözés a ciklusba, úgy új vízforrás után kell nézni.

Csőben való elhelyezkedésük szerint 2 féle csepegtető elemet különböztetünk meg.

1. Külső csepegtető gomba

Nagyon nagy választékkal kapható a piacon, így könnyű az ültetvényhez illeszteni. Mivel a csepptest utólag van a csőbe belepattintva, egyedi tőtávolságoknál is jól alkalmazhatóak. Általában tisztíthatók, így a rosszabb vízminőséget is ki lehet korrigálni. Speciális csatlakozókkal akár cserepes növények öntözésére is alkalmasak. Hátrányuk, hogy (mivel kiállnak a csőből) könnyen letörnek, telepítéskor nagyon nagy kézimunkaerő igénye van a gombák berakosgatásának, nagy terület mellett elvész a tisztíthatóságuk, mivel nincs kapacitás arra, hogy rendszeresen átnézzék és kimossák őket.

2. Cső belsejébe integrált csepegtető elemek

A gyártók törekednek arra, hogy nagy választékot biztosítsanak ezekből a csövekből, mind vízkibocsátás, mind csepptest távolság tekintetében, így a klasszikus értelemben vett gyümölcsültetvények kialakítása szempontjából ezek a csövek is nagy flexibilitással rendelkeznek. Jellemzően ezek a csövek nem tisztíthatóak, ha már egyszer teljesen eltömődtek (bár megfelelő savazással az eltömődés visszaszorítható). Előnyük, hogy nagyban leegyszerűsítik a telepítést, mivel már gyárilag bele vannak integrálva a betétek, így nem kell azt kézzel felrakosgatni. Mivel a betét belül van, kevésbé érzékenyek a mechanikai hatásokra. Speciális típusaik akár a földfelszín alá is betelepíthetőek.

+36 76 415-770